Plukbrood om te delen

kerstmenu-plukbroodDelen is toch wel de gedachte van Kerst, daarom is dit plukbrood ook een perfect brood voor de Kerstdagen. Je kunt het in leuke vormpjes maken. Een kerstboom bijvoorbeeld. Het voordeel van dit kerstbrood is dat er geen suiker in zit. Die van de supermarkt bevat vrijwel altijd suiker. Je kunt het jezelf gemakkelijk maken of een mooi plukbrood bij de bakker halen. Maar zelf doen is toch veel leuker. Kan je mooi mee pronken bij je gasten. 

Dus maak je aanrecht vrij en ga lekker aan de slag:

Bereiding: circa 20 – 25 min.
Oventijd: circa 30 min.
Rijstijd: circa 100 min.

Ingrediënten

 • 250 gram speltbloem
 • 100 milliliter warm water
 • 50 milliliter melk
 • 30 gram roomboter
 • 5 gram zout
 • 3,5 gram gist

Zo maak je het

 1. Meng het warme water met melk en gist en laat deze voor 5 tot 10 minuten staan, zodat de gist alvast zijn werk kan doen.
 2. Doe de speltbloem samen met het zout en de zachte roomboter (30 gram) bij elkaar en voeg vervolgens het mengsel van water, melk en gist toe. Kneed dit geheel totdat je een soepel deeg hebt (10 min keukenmachine of 15 min met de hand). 
 3. Leg het deeg apart in een afgesloten kom en laat het voor ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek totdat het in volume verdubbeld is.
 4. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en maak er bollen van. Plaats de bollen op je ovenplaat met bakpapier eronder. Zorg ervoor dat je de bollen in een ronde vorm bij elkaar legt.
 5. Dek de bakplaat met een vochtige theedoek af en laat de bollen voor nog een half uur rijzen.
 6. Verwarm je oven alvast voor op 180 graden.
 7. Smelt de overgebleven 30 gram roomboter in een pannetje en breng met een kwastje de roomboter over de bollen aan. Strooi wat zout en eventueel andere kruiden erover voor de smaak.Doe de bollen in de oven en bak ze voor ongeveer een half uur totdat ze goudbruin en gaar zijn.
 8. Doe de bollen in de oven en bak ze voor ongeveer een half uur totdat ze goudbruin en gaar zijn.

Breken en delen maar!

Summer Detox, in 10 dagen lekker in je vel

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*