Waarom Wij SuikerVrij door het leven gaan

waarom wij suikervrij door het leven gaan

Daar is tie dan, onze eerste blogpost en zeker niet onze laatste. Wij zijn Maurits (36 jaar, Vermogensbeheerder) en Ietje (33 jaar, Grafisch Ontwerper) en wonen samen in Amsterdam, waar we suikervrij door het leven gaan. Sinds een tijdje hebben wij geraffineerde suiker zo volledig mogelijk uit ons leven geschrapt en dit bevalt goed, heel goed zelfs. Zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom willen we onze ervaringen en kennis graag met je delen.

De feiten van een (geraffineerd) suikervrije levensstijl

Voordat je het idee krijgt dat dit weer een of andere voedselhype is eerst even de feiten op een rijtje:

  • Meer energie
  • Geen after-dinner dips meer, je bloedsuikerspiegel blijft beter in balans
  • Geleidelijk afvallen (geen dieet!) zonder honger te lijden
  • Minder pieken in hongergevoel waardoor je minder last hebt van (vr)eetbuien
  • Je smaakbeleving verbetert aanzienlijk
  • Minder gaatjes
  • Minder snel ziek of zelfs ziektes omkeren, zoals diabetes type 2
  • Gezondere huid
  • Minder haaruitval
  • Een stabielere gemoedstoestand: Minder snel geïrriteerd
  • Minder last van prikkelbare darm syndroom (PDS)

Eten wij dan helemaal geen suiker meer?

Een suikervrij leven is geen dieet, het is een levensstijl waarin je bewust bent van wat je eet en drinkt. Een dieet werkt op de langere termijn niet. Wij eten af en toe toegevoegde suikers, maar dat is dan een bewuste keuze. Onze voorkeur gaat uit naar natuurlijke suikers en we kiezen daarbij voor het zogenaamde 80-20 principe. Dat houdt in dat we voor 80% ons houden aan een suikervrije levensstijl en er voor 20% af en toe ‘gezondigd’ mag worden. Op deze manier blijft het heel goed te doen! Denk aan dat terrasje bij lekker weer. Hoe heerlijk is een drankje en een borrelhap dan wel niet?! Dat moet je jezelf niet onthouden, vinden wij. Je moet ook lekker van het leven kunnen genieten zonder jezelf al te veel regels op te leggen en als je toch kiest voor dat biertje of een stuk taart, dan is het in ieder geval een bewuste keuze. Bij ons werkt deze combinatie perfect en ervaren inmiddels alle voordelen van een suikervrij leven. Daarbij komt dat je lichaam suiker nodig heeft om te kunnen functioneren. Suiker is je brandstof, maar je kunt kiezen uit slechte of goede brandstof en wij kiezen dus voor de goede brandstof, oftewel natuurlijke suikers.

De eerste, pittige suikervrije maand

In den beginne

Mei 2015. Ietje, die ook over dit onderwerp gaat bloggen via dit kanaal, overtuigde mij ervan om een maand lang geen toegevoegde suikers te eten. Mijn eerste gedachte was: “1 maand lang!! Hoe ga ik dat volhouden?!” en: “Niet weer zo’n dieethype hè?!”

Je raadt het al: ze heeft me overtuigd met haar charme, dus ik dacht, daar gaat mijn vrijheid naar eten en drinken wat ik wil. Heerlijk juist om niet te veel na te denken wat je precies voor gezonde dingen moet kopen als je in de supermarkt staat. Na een lange dag heb je daar gewoon niet veel zin in. Noem het laks gedrag of gemakzucht.

De eerste dag suikervrij

In ieder geval zouden we op vrijdag 1 mei 2015 beginnen met deze ‘onmogelijke’ taak. Op de eerste dag ging het bij mij al mis. Ik was die avond alleen thuis en had nog wat in de la liggen waarvan ik vond dat dat op moest (zonde om weg te gooien). Alleen bevatten deze producten, ja, toegevoegde suikers. “Maakt mij niet uit, dan begin ik morgen wel”, dacht ik.

Volgende dag: afspraak met vrienden in Utrecht. We gingen uit eten. Waar moet je dan op letten? Wat kan ik wel of niet eten? Ik wist het gewoon niet precies, want in bijna alles zit suiker. Daarbij was het lekker weer en zaten we in de zon op een terrasje. “Biertje doen?”. “Graag!! Schat, maandag 4 mei beginnen we gewoon hoor. In het weekend moet je niet met zoiets beginnen”. En gelijk had ik (al zeg ik het zelf).

De zoektocht in de supermarkt

Die maandag begonnen we en het was van meet af aan al behoorlijk lastig wat je in de supermarkt kunt kopen. Ten eerste kom je erachter dat in bijna alles toegevoegde suiker zit en moet je zoeken naar producten die dat niet bevatten. Die stap word je al behoorlijk lastig gemaakt, aangezien 74% van alle voorverpakte producten uit een willekeurige supermarkt toegevoegde suikers bevatten volgens een Amerikaans onderzoek. Ten tweede moet je opeens alle etiketten gaan lezen die in zeer kleine letters allerlei ingewikkelde lange namen bevatten (daar zullen wij jullie later meer over inwijden). En na een lange zoektocht in de supermarkt, moet je het natuurlijk nog gaan klaarmaken. Pfff, dat is wel even wennen, maar na een week krijg je het al behoorlijk onder de knie.

Wat de eerste suikervrije maand met ons deed

Na 10 dagen kreeg vooral ik last van ‘ontwenningsverschijnselen’: hoofdpijn, branderige ogen alsof ik koorts had en ik voelde me niet erg energiek. Na een paar dagen ging alles alleen maar bergopwaarts. We kregen meer energie (meer dan voor deze suikeronthouding), onze smaak werd aanzienlijk verbeterd (opeens proef je hoe zoet iets is en helemaal niet meer lekker is), onze huid zag er beter uit en we verloren ook nog eens aardig wat kilo’s. Dit was gewoon te bizar!! “Hoe kan dit?”, dachten we.

Door alleen maar te letten op de toegevoegde suikers verandert je hele lichaam zonder dat je dus honger hoeft te lijden. Het is belangrijk dat je je bewust bent van het feit waar er toegevoegde suikers in zitten, wat het met je doet en wat voor een gevolgen op de lange termijn het kan hebben. In latere blogposts zullen we de overige veranderingen graag verder vertellen.

Wat kun je van ons verwachten?

We gaan regelmatig blogposts plaatsen samen met de meest heerlijke recepten en allerlei nuttige tips. Daarbij vermijden we allerlei gekke voedingshypes en niet goed onderbouwde meningen. Niets is vervelender dan al die talloze ‘food blogs’ die van alles beweren en aanbevelen zonder dat ze het zelf hebben ondervonden en/of dat ze gewoon niet goed onderzoek hebben gedaan naar het onderwerp.

We hopen zoveel mogelijk mensen hiermee te bereiken en te helpen en geven graag antwoord op al je vragen. Verder gaan we eind deze zomer beginnen met een opleiding tot natuurvoedingsadviseur, zodat we je nog beter onze inzichten en ervaringen kunnen toelichten. Bewuster leven is gezonder leven.

 

Summer Detox, in 10 dagen lekker in je vel

13 Comments

  1. Beste Gijsje,
    Wat leuk dat je je verhaal met ons deelt! En wat goed dat je een maand de suikers niet eet.

    Dat afkicken is best heftig he? Dat hebben wij ook ervaren, maar genieten er elke dag van dat we hebben doorgezet.
    Die drang naar suiker gaat snel over! Nog even doorbijten Je zal met een paar dagen merken dat het steeds beter wordt. Ook je energie.
    Heel erg veel succes! En als je nog tips nodig hebt horen we het wel 🙂
    ps. Pas deze maand ook nog even op met honing en andere natuurlijke zoetmiddelen en zoet fruit en sapjes. Deze kan je het beste ook nog even de eerste maand laten staan. Dan krijg je een goeie ‘reset’.

  2. Ik ben nu bezig met een maand geen toegevoegde suikers te eten in de hoop van mijn grote, zoete, eetbui problemen af te komen. Mijn doel is om dit een maand vol te houden en daarna te kijken hoe en wat, aangezien ik er vanuit ga tegen die tijd echt gevoeld te hebben hoe het is zonder die toevoeging van suikers te leven, en dan kan kijken of ik het doorzet of niet. Ik zit nu op de 4de dag. De drang naar suikers is alleen aanwezig als ik aan het einde van de dag thuis kom van school, maar verder is die drang er gelukkig (nog niet) zo. Wat ik nu wel merk is hoe uitgeput, slap en chagrijnig ik ben zonder mijn suikers. Het voelt alsof ik een 6 uur lange training heb gehad (wat nog wel eens gebeurt) en een hele nacht niet geslapen heb. Alleen heb ik nu PRIMA geslapen en gisteren geen trainingen, uitputtende activiteiten of wat dan ook gehad / gedaan. Niet normaal hoe mijn lichaam reageert op pas de 4de dag. Het geeft wel veel motivatie om door te gaan aangezien ik nu pas merk hoe serieus mijn suiker probleem is. Ik denk dat ik op een eetbui dag (die er 3/ 4 x in de week aanwezig was) zeker 12 keer de aanbevolen hoeveelheid suiker op had. Ben dat eerst steeds meer gaan afbouwen naar bijna geen eetbuien met alleen normaal kleine hoeveelheden zoetigheden en deze maand wordt hopelijk de maand die me met het laatst beetje helpt. Het wordt een flinke uitdaging nog maar ik ben er wel echt klaar voor!! Succes naar ieder ander die dit nog gaat proberen!

  3. Pingback: Mijn ‘zoete’ jeugd

  4. Hi Frieda, ik zie op de ingrediëntenlijst dat maltitol zelfs als eerste erop staat, wat dus betekent dat maltitol het meeste van alle ingrediënten erin voorkomt. Wij waren in het voorjaar nog op een voedingsbeurs in de RAI en daar waren heel veel producten die gepromoot werden dat ze suikervrij zijn. Vervolgens zie je dat ze bijna allemaal suiker hebben vervangen door maltitol. IK heb er een aantal geproefd en kreeg ook last van mijn maag, dus ik heb de rest maar laten staan.
    Wat wij verder elke ochtend drinken, is vers geperste citroensap met lauw warm water. Zuursmakende vruchten, zoals citroenen, leveren namelijk ook na vertering en stofwisseling een basenoverschot op. Zou je misschien niet verwachten van een zure vrucht 🙂

  5. Goed initiatief. Ik heb net een “suikervrije” wheytella op brood gesmeerd. Blijkt er maltitol in te zitten waar je vreselijke last van je darmen van krijgt! Gewoon een gedroogde vijg of dadel is ook heerlijk! Weinig aan gesleuteld en er zitten veel goede vitaminen in. Ik lees net in een boek over zuur-base dat gedroogde vruchten een behoorlijk basenoverschot hebben wat we goed kunnen gebruiken in deze zure tijd! Groeten van Frieda

  6. Hi Jörg, dank voor je vraag.
    Wij drinken ook af en toe bier, maar we zijn ons er wel van bewust dat de meeste bieren nog relatief veel (natuurlijke) suikers bevatten. Wat ook gebeurt, is dat er tijdens het brouwproces nog geraffineerde (= toegevoegde) suikers worden toegevoegd. Denk maar aan de populaire Radlers.
    We zeggen dus niet dat bier of wijn niet mag, maar we drinken er wel minder van sinds we vorig jaar zijn begonnen met deze levensstijl.

  7. Ik begrijp niet goed waarom bier niet mag. Daar zitten toch geen toegevoegde suikers in. Ik begrijp wel dat daar wel relatief veel koolhydraten inzitten.

  8. Hoi Rimke, in een banaan zit ongeveer evenveel fructose als glucose. Beide zitten er van nature in, dus zeg maar natuurlijke suikers. Geraffineerde suikers kunnen ook fructose en glucose zijn, maar deze suikers zijn door een raffinage proces gegaan en zitten dus niet van nature in een banaan.
    Wij vermijden zoveel mogelijk geraffineerde suikers en eten dus wel natuurlijke suikers, want je lichaam heeft die gewoon nodig om te kunnen functioneren, maar we zijn er wel van bewust dat je niet te veel natuurlijke suikers in 1 keer moet binnenkrijgen (bijv. een groot glas verse jus), want dan verhoog je je bloedsuikerspiegel en die proberen we nou juist een beetje in balans te houden.

  9. Ja daar kwam ik (ietje) ook pas achter toen Maurits het blog aan me liet lezen… stout he..
    Leuk als je een trouwe bezoeker wordt van ons blog!

  10. Leuk! 🙂

  11. in de 56 schuilnamen staat ook ‘fructose’ en ‘vruchtensuiker’. In jullie recept zit banaan; vol met fructose. vermijden jullie alleen geraffineerde suiker?

  12. Ohhhhh das niet eerlijk! Ik kan me nog goed herinneren dat Ietje het weekend van 4 mei 2015 op onze verjaardagen heel hard haar best deed om geen suikers te eten … Super eerste blog trouwens, ga een trouwe lezer worden denk ik, leuk!

  13. Nice! Ga jullie volgen! X

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*