Supermarktgeklungel

supermarktgeklungel

Het is een alledaagse werkdag. Ik kijk op mijn scherm naar de tijd en zie dat het 17.30 uur is. Er flitst door mijn hoofd: wat gaan we vanavond eten, wie gaat er boodschappen doen en wie van ons heeft er zin om te koken? Ik Skype naar Ietje wat het plan is. Allemaal last minute-gedoe en niet erg relaxt.

Kuddegedrag

Na top-overleg met de ‘Minister van Binnenlandse Zaken’ sta ik vervolgens in een uberdrukke supermarkt vol haastige mensen die net als ik z.s.m. weer weg willen uit die gekte.

Ik sta als een soort schaap in de rij om een mandje te kunnen pakken en word vervolgens door de supermarkt (lees schapenkooi) gedreven die ook nog eens dusdanig slim is ingericht, zodat jij als uilskuiken de producten koopt met de hoogste marge (het zogenaamde ‘Gouden Schap’).

Door tijdgebrek en haast heb ik niet goed van te voren nagedacht wat te kopen, dus koop ik wat ik tegenkom. Meestal een aanbieding of iets waar je gewoon tegenaan loopt waarvan je denkt: ja, daar heb ik nou zin in! Waarschijnlijk niet de gezondste optie, maar toch neem ik het. Ik heb het wel verdiend na een lange, drukke dag.

Feut van de voedselindustrie

Dit riedeltje speelde zich dus dagelijks af en eerlijk gezegd kwam het mijn strot uit. Er was geen recept of boodschappenlijstje, alles was op het laatste moment. Daar sta je dan in de supermarkt als een soort feut van de voedselindustrie.

Dat moest anders! En gelukkig werd ik daartoe gedwongen toen ik vorig jaar beter op mijn suikerinname ging letten. Ik ging namelijk bij elk product bekijken wat de ingrediënten zijn en ook dat rijtje ernaast dat aangeeft hoeveel erin zit per 100 gram of centiliter. Geen idee dat het een soort wetenschap is om deze krengen te lezen (hoe precies vertel ik je graag een andere keer)! Ik kwam er toen achter dat er in bijna alle producten suiker zit en allerlei andere rotzooi waarvan je de naam niet eens kunt uitspreken. Allemaal gefabriceerde, geknutselde, gemanipuleerde middeltjes die ze toevoegen. “Dit kan op de lange termijn toch niet goed zijn voor een mens?”, dacht ik met mijn boeren (gezonde)verstand. Klopt, en sindsdien heb ik mezelf aangeleerd om veel gerichter boodschappen te doen en deze slechte gewoontes om te gooien.

Hoe gooi je koop- en eetgewoontes dan om?

We besloten een aantal zaken anders aan te pakken, zoals:

  • Maak van tevoren een boodschappenlijst voor de rest van de week. Dit vergt planning en agenda’s trekken, maar het zal je ook uiteindelijk geld, ergernis en tijd besparen;
  • Doe je boodschappen wanneer je er de tijd voor neemt en doe ze het liefst 1x per week;
  • Als je eenmaal in de supermarkt bent, laat je dan niet afleiden door verleidings- en marketingtrucs die supermarkten gebruiken zodat jij meer gaat uitgeven. Denk hierbij ook aan je kinderen als die zeuren om wat lekkers en blijf doelgericht;
  • Bekijk van elk product dat je nog niet kent de ingrediëntenlijst en vraag jezelf af of dit een gezonde keus is. Probeer hierbij erop te letten dat er zo weinig mogelijk onnatuurlijke ingrediënten staan weergegeven en dat de suiker-, vet- en zoutgehaltes acceptabel zijn;
  • Bepaal het hoofdingrediënt. Dit is het eerste ingrediënt dat op het etiket vermeld staat. Als hier suiker (of een andere benaming ervan) staat, dan weet je dat dat product veel suiker bevat, want de ingrediënten worden vermeld in volgorde van hoeveelheid.
  • Probeer zo veel mogelijk voorverpakte producten te vermijden. Deze zitten vaak vol bewerkte ingrediënten en liggen meestal in de middelste paden van de supermarkt;
  • Door je lunch voor de werkweek voor te bereiden in het weekend. Bereid minstens 1 basisingrediënt. Denk hierbij aan zilvervliesrijst, volkoren pasta of zoete aardappels. Maak bijvoorbeeld 5 porties. Dit zal je tijd en stress besparen voor de komende (werk)week! 

Gewoontedieren

Ja mensen, het is niet altijd even simpel om de beste keuze voor jou en je gezin te maken, maar het kan verbeteren door je gewoontes aan te passen. Dit is nooit makkelijk, want we zijn nou eenmaal gewoontedieren. Gewoontes geven ons houvast.

Probeer niet te streng voor jezelf te zijn en je ‘slechte’ koop- en eetgewoontes stap-voor-stap aan te passen totdat je tevreden bent. En vergeet vooral niet dat af en toe zondigen wat ons betreft een must is. Want je moet ook blijven genieten 🙂

Summer Detox, in 10 dagen lekker in je vel

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*