Mijn ‘zoete’ jeugd

 

mijn zoete jeugdMijn ouders verhuisden in de jaren ’70 naar Zuid-Afrika voor mijn vaders werk. Een paar jaar later werd ik in 1980 geboren in Johannesburg. Super fijne tijd als jongetje! Veel buiten spelen natuurlijk en vooral veel zwemmen in ons zwembad in de tuin. Ik was een echte waterrat.

Eetherinneringen

Echter, het is moeilijk voor mij om te bedenken wat we toen allemaal aten. Gekscherend zeg ik vaak tegen mijn moeder als ik tegenwoordig bij haar kom eten: “Zeker kip met rijst, cashewnoten en selderij”. Moet ze altijd keihard om lachen! Ik had namelijk echt het idee dat we dit bijna dagelijks aten. Niet een slechte combinatie vind ik, maar wat meer variatie op dagbasis had geen kwaad gekund. Ook kan ik me herinneren dat we vaak spaghetti bolognaise met veel ketchup aten. Dat maakte mijn moeder vooral toen we weer in Nederland woonden vanaf 1988.

Snoepgeld

Toen ik genoeg zakgeld kreeg, ging ik ook regelmatig naar snackbar Calimero in Driebergen. Super lekkere friet hebben zij! Daarbij nam ik dan een cheeseburger en een grote milkshake banaan. Heerlijk!! Ook kocht ik vaak snoepjes op school of bij een tankstation: kikkertjes, smurfen, zure matten, zure bommen, kokindjes. Voor een gulden was je al ‘zoet’. En als er in huis niets lekkers meer te eten was, nam ik gewoon een paar likken uit de fles met stroop of maakte ik mijn eigen koekjesdeeg wat ik op at zonder te bakken. Was ik verslaafd aan suiker? Euhh, ja!!

Maar hoe kan dat?

Is dat eerder ‘nurture’ of ‘nature’? Nature sowieso denk ik. Het zit deels in mijn genen, maar ook nurture speelt een rol voor mij. Zo zie ik bijvoorbeeld mijn moeder nog in de Appie een pak abrikozenkoekjes openmaken die bij de kassa al voor de helft leeg was. Tja, ook mijn moeder heeft een zoete tand. Mijn vader niet daarentegen. Die zegt altijd heel stoer dat hij niets nodig heeft en dat hij tegen alle verleidingen kan. Soms geloof ik hem weleens, maar vervolgens dronk hij wel dagelijks alcohol. Ook een zoethoudertje.

Ik hoef het niet precies allemaal te weten.

Feit is dat ik aanleg heb en daar kan/moet ik de rest van mijn leven rekening mee houden. Toen ik begon aan mijn studie economie kwam ik binnen 3 maanden 10kg aan. Op een gegeven moment woog ik zelfs 103kg. Na mijn studie zakte ik terug naar 94kg, maar veel minder dan dat werd het telkens maar niet. Ik begreep niet waardoor dat kwam. Ik at normaal, bewoog voldoende. Stress? Ja, had ik zeker. Burn-out bijna.

En toen veranderde mijn leven volledig!

Mijn relatie werd na 10 jaar verbroken, had veel stress van mijn vorige werk en ging als ondernemer aan de slag. Begin 2015 kwam ik Ietje tegen. Na een paar maanden vroeg ze aan me: “Doe je met me mee aan een maand zonder suiker? Leuk experiment om te kijken wat het met je lichaam doet.” Vooruit, ik doe wel mee! Mannen zijn vaak te makkelijk en laten zich zomaar omlullen. Het gekke was dat na een maand er van alles gebeurde met mijn lichaam. De rest is geschiedenis. Sindsdien ben ik 15kg afgevallen en voel ik me top! Nature of nurture? Zegt u het maar 😉

Summer Detox, in 10 dagen lekker in je vel

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*