5 Weetjes over Etiketten Lezen

Etiketten lezen saai? Dat dacht ik in het begin ook (gaap!). Wat een flauwekul. Ik keek er nooit naar, kocht waar ik zin in had en dacht ongeveer wel te weten wat
goed en slecht voor me was.

Toen ik me erin ging verdiepen, ging er een nieuwe wereld voor me open. Ik kwam erachter dat ik niet alleen mezelf voor de gek hield, maar dat vooral de voedselindustrie me enorm misleidde, dus om je een beetje op weg te helpen, heb ik hier alvast 5 tips waar je meteen wat aan hebt:

  1. De ‘wat ben je toch lekker bezig’ claims

Er zijn 2 verschillende claims die producenten mogen gebruiken, namelijk gezondheidsclaims (bijv. ‘cholesterolverlagend’) en voedingsclaims (bijv. ‘light’). Verder gebruiken fabrikanten ook vaak loze kreten, zoals ‘goed bezig!’ van Bolletje. Op de foto zie je staan dat 37% uit suiker bestaat. Ben je dan goed bezig?

De claim ‘light’ is ook zo’n leuke. Het mag alleen op de verpakking staan als er 30% minder calorieën, suiker of vet in zitten dan een vergelijkbaar product. Veel fabrikanten hebben bijvoorbeeld 30% vet uit hun product gehaald en er suiker voor in de plaats aan toegevoegd. Hierdoor mogen ze de claim ‘light’ dus gebruiken, terwijl er misschien wel juist meer calorieën inzitten dan voorheen. Als consument denk je dus iets gezonds te kopen, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

  1. Rare jongens die E-nummers

E-nummers zijn stoffen die door de Europese Unie zijn goedgekeurd en worden als veilig geacht. Denk hierbij aan gistextract, bron van L-glutamaat (E621), waar veel mensen hun vraagtekens bij zetten (en terecht trouwens).

Door de steeds toenemende bewustwording over de gevolgen van voeding op je gezondheid zijn consumenten steeds huiveriger geworden als ze E-nummers op de verpakking zien staan. Dus wat doet de voedselindustrie? Ze schrijven het E-nummer tegenwoordig volledig uit waardoor ze het E-nummer niet meer hoeven te noteren op de verpakking in de hoop dat wij consumenten het dan eerder zullen accepteren. Leuk trucje toch?

  1. Maltodexwat??

In een eerdere blog hebben we geschreven over de 56 schuilnamen van suiker. Waarom wordt er niet gewoon de naam ‘suiker’ aangehouden i.p.v. allerlei rare namen te gebruiken, zoals maltodextrine? Dat schept alleen maar verwarring.

  1. Geknutsel

Met ons eten wordt steeds vaker geknutseld. Denk hierbij aan gemodificeerd voedsel. De biologische sector maakt hier gelukkig geen gebruik van. Bij reguliere producten waar wel gebruik is gemaakt van GM (Genetische Modificatie), lees je op het etiket: ‘Dit product bevat genetisch gemodificeerde organismen’ of bijvoorbeeld ‘geproduceerd met genetisch gemodificeerde soja’.

Helaas is het voor de consument nog vrij lastig helemaal geen gemodificeerd voedsel (GMO’s) te eten, want als je vlees, eieren en/of zuivel eet, is de kans heel groot dat je indirect toch deze GMO’s binnen krijgt zonder dat je het weet. Dat komt doordat dieren vaak GMO’s als voedsel krijgen en het vlees dat wij dan kopen hoeft niet gelabeld te zijn dat de dieren zijn gevoed met GMO’s. Laat je dus goed informeren!

  1. Transvetten

In koek, gebak snacks e.d. komen transvetten vaak voor. Dit zijn vetten die door de mens zijn gemanipuleerd en zijn ontstaan door meervoudig onverzadigde plantaardige oliën te ‘hydrogeneren’. Het is bewezen dat deze vetten niet goed zijn voor je gezondheid. Je kunt transvetten nu nog moeilijk herkennen op verpakkingen, aangezien fabrikanten niet verplicht zijn deze te vermelden, maar toch kun je deze producten soms herkennen als er het volgende op staat: ‘gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’.

Het is bijna een wetenschap om een etiket te lezen en te begrijpen wat erop staat zonder dat je je laat afleiden door de marketingtrucjes van de voedselindustrie. In het begin vond ik het dan ook erg lastig om de juiste keuze te maken en stond ik vaak minutenlang voor een schap met allerlei producten in mijn handen. Welke bevat geen suiker? Zit er niet te veel zout/vet in?

Zelfs nu blijft het nog een uitdaging en leer ik elke dag weer, omdat ik nieuwsgierig ben en handel naar mijn eigen waarden. Heb jij nog meer tips? Laat het ons dan weten!

Summer Detox, in 10 dagen lekker in je vel

One Comment

  1. Pingback: Zo voorkom je die extra Kerstkilo's

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*